ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

'Bu zenginliğin farkına varılmalı'

Nevşehir'de bulunan yer altı şehri gibi Kınderip'te Hristiyanlık döneminden kalma olduğu söylenilen yer altı şehri turizme kazandırılmayı bekliyor.

13.2.2015

'Bu zenginliğin farkına varılmalı'

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Söğütlü Mahallesinin altında uzanan, bazen yerleşim alanı bazen de saklanmak için Hristiyanlığın ilk dönemlerinde kullanıldığı söylenen yer altı şehri Kınderip, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Söğütlü Mahallesi sakinleri mahallenin altında olan mağara ve tünellerin Hristiyanlık dönemine ait bir yer altı şehri olduğunu, bu yer altı şehrinin Kapadokya’ da bulunan yapı ile arasında hiç bir farkın olmadığını söylüyor.

“Hristiyanlara ait ilk yerleşim yerleri”

Roma’nın baskılarından kaçan Hristiyanların bu alanları hem sığınak hem de yaşam alanları olarak kullandığını anlatan Söğütlü Mahallesi sakini Hıdır Acar bu yapıların hem kaçış noktaları hem de bacaları olduğunu söyledi. Ayrıca sarnıç, su kuyusu, kanalizasyon sistemleri gibi yapılarında olduğunu aktardı.

“Önemsizdir diye dinlendirmedik”

Köy sakinlerinin yer altından yıllarca haberdar olduğunu fakat önemsizdir diye dinlendirmediklerini ara ara araştırmacıların geldiğini ama bir şey yapmadıklarını ifade eden Acar, “İki tane ana girişi var. Kuzeyde de bir giriş noktası var. Biz buranın varlığını biliyorduk ama bu kadar uzun olduğunu bilmiyorduk. Köyün altında boylu boyunca uzanıyor. Yaklaşık 800-900 metre uzunluğunda tüneller var. Bunlardan bazıları köyün alt yapısı düzenlenirken çöküp kapandı. Köylülerimiz bazı bölümleri duvarlarla örerek bir nevi hayvan barınağı ve fosseptik çukuru olarak kullanıyorlar maalesef.” Dedi.

“Kınderip Nevşehir kadar önemli yapılara sahip”

Söğütlü’nün altında var olan yer altı şehrinin restore edilip korunma altına alınması ve değerlendirilmesi gerektiğini belirten Acar daha sonra, “Nevşehir’de de bu tünellere benzer tüneller var. Bunlar dünya kültür miras listesine girmiş. Bunlardan biri Derinkuyu yer altı şehri. Bu şehre yılda 1 milyon turist geliyor. Belki Söğütlü’deki yer buradan daha önemli bir yer. Daha önemli olmasına rağmen maalesef keşfedilmemiş bir yer. En azından yetkililer tarafından. Buradaki yaşam alanı ilk Hristiyanlara ait. Bu bütün Hristiyanlar için de bence çok önemli yerlerden biri olabilir” ifadelerine yer verdi.

“Bu zenginliğin farkına varılmazsa yer altına gömülüp gidecek”

Ara ara kendilerini yetkili gibi tanıtıp yer altında inceleme yapmak isteyenlerin define avcıların çıktığı dile getiren Acar, “Köyde bazı bölgeler sit alanı içine alındı. Fakat bu hiçbir şeye yaramıyor. Çünkü buraların restore edilip turizme kazandırılması gerekir. Mardin Büyükşehir olduktan sonra Söğütlü Beldesi Midyat’ın bir mahallesi oldu. Yirmi yıldır beldeye fazla önem verilmedi. Fazla bir hizmet yapılmadı. Eğer yetkililer bir an önce bu zenginliğin farkına varmazsa yer altına gömülüp gidecek. Söğütlü mahallesi sakinleri olarak yetkililerden acil bir şekilde bu zenginliğin keşfedilip koruma altına alınmasını istiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Kaynak: (M. Zeki Aygur – İLKHA)

Yorumlar
"'Bu zenginliğin farkına varılmalı'" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

'Bu zenginliğin farkına varılmalı' ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.