ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ceylan derisinden harita şaşırtıyor

Piri Reis’in 502 yıl önce çizdiği dünya haritasının yeni bir sırrı ortaya çıktı.

10.2.2015

Ceylan derisinden harita şaşırtıyor

Haritada Güney Amerika ile Antarktika’nın birleşik çizilmesi o yıllarda yaşanan küçük buzul çağının kanıtı görülüyor.
Gelibolu’da doğan ve asıl adı Muhiddin Piri olan büyük Türk denizcisi Piri Reis’in 1513’te tamamladığı dünya haritasının sadece bir parçası günümüze ulaşsa da çözülemeyen sırları şaşırtmaya devam ediyor. Piri Reis’in 1517’de Mısır fethini tamamlayan Yavuz Sultan Selim’e sunduğu 16 parçalık haritanın Güney Amerika ve Antarktika’nın bulunduğu bölüm üzerinde çalışan uzmanlar bilgilerini paylaştı. Günümüze ulaşan ceylan derisi üzerindeki işaretlerden ve matematiksel hesaplanmalardan faydalanarak haritayı tamamlayan Metin Soylu, çalışmalarını kitaplaştırdı. Saraçoğlu yayınlarından çıkan “Piri Reis haritasının şifresi” adlı kitapta bilgilerini paylaşan uzmanlardan en ilgi çekeni Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Ali Dal oldu.

Buzul çağının kanıtı


Doç. Dr. Dal, yerkürede zaman zaman görülen buzul çağlarından birinin haritada anlatıldığını vurgulayarak, “2 yıldır harita üzerinde Şili ile Güney Kutbu’nun neden birleşik yapıldığını araştırıyordum. Piri Reis’in hatalı olduğunu ya da yer kalmadığı için birleşik çizdiği sanılıyordu. Şu anda iki kıta arasındaki büyük mesafenin bir doğa olayını anlattığını gördüm. Piri Reis doğru çizdi çünkü o yıllarda iki kıta birleşikti. Sonrasında yaşanan küçük buzul çağı ile kıtalar ayrıldı. Yani bu harita yerkürede bir buzul çağının yaşandığının dünyadaki tek görsel delilidir” dedi.
İnönü Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bayri ise haritadaki şiirlerde ayın dünya etrafındaki hareketinin anlatıldığını söyledi.

Newton’un öncülü

Prof. Dr. Bayrı, Piri Reis’ingel-git olayının ayın dünya etrafındaki hareketinden kaynaklandığını söylediğini iddia etti. Bayrı, “Böylece bu sırrın kaynağı ay olup, gücü yettiğince hizmet eder, sığ onu izler. Ay büyürken sular çoğalır, ay küçülürken de sular azalır’ dizeleri kütlesel çekim gücünü kastediyor. Yani Piri Reis, Isaac Newton‘un 1687’de açıkladığı kütlesel çekim kuvvetini varlığını 174 yıl önce sezdi” dedi.

Adalarının isimlerini bildi

Deniz Harp Tarihi Araştırmacısı Deniz Albay Erdoğan Şimşek, Turks ve Caicos adalarını Piri Reis’in işaretledi görüşünde: “Turks ve Caicos, yani Türkler ve Kayıklar diye çizmiş. 3 tane Osmanlı kayığı çizerek bu adaları Türklerin bulduğunu anlatmak istedi. Bana göre bunlar Kemal Reis’in 7 gemiden oluşan filosundan Amerika’ya ulaşan 3 Osmanlı gemisi.”

Amerika’nın keşfini Müslümana kaptırmadı

“Piri Reis Haritası’nın şifresi” kitabının yazarı Metin Soylu, “Kitabımda Amerika’nın keşfine ilişkin somut bir belge var. 1492’de Amerika’yı ilk gören Rodrigo de Triana’dır. Pri Reis’ın haritasının 5 numaralı notunda Rodrigo de Triana’nın varlığının şifreleri var. Kristof Kolomb kendi el yazılarında ise ‘Keşfin şerefini bir Müslüman’a kaptırmamak için açıklamadım’ yazar. Tüm bu bilgileri ve bilim insanlarının haritayla ilgili yeni keşiflerini dile getirerek Piri Reis’i hatırlatmak istedim” dedi.

Yorumlar
Mesaj Yaz 16.2.2015 22:52:41
Piri resi bir yabancı olsaydı göklere çıkardı dillerde destandı adı.. aydınlığı bilim insanı olması Allahım türk oldummu hep bir az farkedilme gibi hakkının üzerinde bir bilim adamı ayrıca manevi ulvi bir yönü var bana öyle geliyor...

Mesaj Yaz 13.2.2015 11:50:10
iyiki türkler keşfetmemiş yoksa orayıda yaşanmaz hale getirirlerdi


Mesaj Yaz 12.2.2015 11:40:14
Çok ilginç.


Yorum Yapın

Ceylan derisinden harita şaşırtıyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.