ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- Toegueville Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

"Git Guzum" un şairi ilk şiir kitabını yayınlandı

Adana Lokman Hekim Anadolu Lisesi edebiyat öğretmeni Bayram Gökmen, ‘ay su ve ateş’ adli şiir kitabıyla edebiyat dünyasına adım attı.

27.11.2014



20 yıllık birikimini ‘Gökmenzade’ müstear ismiyle bu kitapta toplaya şair, şiirde mecazi aşkı çağrıştıran bir üslup izlemiş. Gökmen, yer yer “Belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan” didaktik şiir türü ile de toplumcu bir dil ve bakış açısı sergiliyor. Şiirin bir kelime oyunu değil ‘kelimelerin oyunu’ olduğunu düşünün Gökmen, Necip Fazıl, İsmet Özel, Sezai Karakoç, Nazım Hikmet, Hilmi Yavuz gibi şairlerden izler taşıyan çalışmalarıyla da dikkat çekiyor.
9’uncu Türkçe Olimpiyatları’nda Kırgızistan’ı temsilen katılan Meerim Çakıpova adlı öğrencinin okuduğu ve yurtdışına giden öğretmen annelerinin yaşadığı duyguyu anlatan "Git Guzum" şiirini de kitaba alan şair, "Bozkırın Hicret Yolcusu" şiirinde, “ey bozkırın delikanlısı/doldur valizine sevdalarını giderken/Torosların tozunu toprağını/ babanın kır saçlarını, annenin yaşmağını sar/ çınarlı pınarın soğuk suyunu/ anaların evlat sevmek huyunu/ tarlada buğday başaklarını/gelinlik kızların al kuşağını/ al da git…” diyerek, yurtdışına giden öğretmenlerin mefkuresini kaleme alıyor.
Başta Orta Asya ve Afrika’nın makus talihini değiştirmek için dünyanın her yerine hicret eden eğitim gönüllülerinin destanını dizelerine yansıtan Gökmen, İstanbul olan hayranlığını, “…ve sen İstanbul diye gönlüme düşsen/ gönlümdeki İstanbul denen düş sen…” diye devam eden dizelerle dile getiriyor.
Şiirin öldüğü toplumlarda sevgi, aşkın ve insan değerinden söz edilmeyeceğini savunan şair, şiir seven bir toplumda kavga, anlaşmazlık ve şiddetin mümkün olmayacağını vurguluyor. Gökmen, “Tarihte büyük şairlerimizden izler taşıyan yeni bir şiir anlayışının doğacağına inanıyorum. Hüsn-ü aşkın tekrar can bulduğu bir dünya temenni ediyorum.” diyor.


Kaynak:
http://www.haber3.com/git-guzumun-sairi-ilk-siir-kitabini-yayinlandi-3043061h.htm


Yorumlar
""Git Guzum" un şairi ilk şiir kitabını yayınlandı" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

"Git Guzum" un şairi ilk şiir kitabını yayınlandı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.