ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Hitit Tabletlerini Tiyatroya Uyarladılar

Yaklaşık 4 bin yıl önce yaşayan Hititlerin geçirdiği veba salgınını anlatan "Ağlayan Şehir Hattuşa" isimli tiyatro oyunu, Hitit Üniversitesi akademisyenleri ile öğrencileri tarafından oluşturulan tiyatro ekibince, Hitit Medeniyeti'nin başkenti Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ören yerinde sahnelendi.

15.10.2014

Hitit Tabletlerini Tiyatroya Uyarladılar

Hitit tabletlerini tiyatroya uyarladılar- Yaklaşık 4 bin yıl önce yaşayan Hititlerin geçirdiği veba salgınını anlatan "Ağlayan Şehir Hattuşa" isimli tiyatro oyunu, Hitit Medeniyeti’nin başkenti Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Ören yerinde sahnelendi.

Yaklaşık 4 bin yıl önce yaşayan Hititlerin geçirdiği veba salgınını anlatan "Ağlayan Şehir Hattuşa" isimli tiyatro oyunu, Hitit Üniversitesi akademisyenleri ile öğrencileri tarafından oluşturulan tiyatro ekibince, Hitit Medeniyeti’nin başkenti Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Ören yerinde sahnelendi. Anadolu coğrafyasında kurdukları devletle dönemin en önemli medeniyetlerinden olan Hititlerin yaşantısı ve bir dönem karşılaştıkları veba salgını, tiyatroyla anlatıldı.

Eğitimci ve yazar Erdal Şahin’in yazıp yönettiği "Ağlayan Şehir Hattuşa", aralarında Hititlerle ilgili araştırma yapan akademisyenlerin de bulunduğu Hitit Üniversitesi Tiyatro Kulübü tarafından Hitit Medeniyeti’nin başkenti Hattuşa’da sahnelendi. Boğazkale Belediyesi’nin de katkılarıyla Hattuşa’daki Ören yerinde bulunan ve "Büyük Tapınak" olarak bilinen alanda kurulan sahnede sergilenen oyunda, Hitit krallarından 2’nci Murşili döneminde ortaya çıkan veba salgını, kraliyet ailesi ve halkın yaşadıkları anlatıldı.Hattuşa ve diğer Hitit kentlerinde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan Hitit tabletlerindeki metinlere göre hazırlanan oyunda, bir dönem yaşanan veba salgınının yanı sıra, Hitit Kralı 1’inci Şuppililuma’nın kanunları çiğneyerek kardeşi Tuthalia’yı öldürmesi, karısı Tavannana’yı saraydan göndererek, onun yerine de Babil Prensesi Malnigal’i saraya getirişi anlatılıyor. Kaymakam Osman Aydoğan, Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, öğrenciler ve ilçe halkı, sahnenin önündeki alana serilen kilimler üzerine oturarak oyunu izledi. Nüfusu ve fiziki yapısı bakımından Çorum’un en küçük ilçesi konumundaki Boğazkale ilçesinde yaşayan vatandaşlar ve öğrenciler, Hattuşa Ören yerinde düzenlenen bir etkinliğe ilk kez şahitlik etmenin heyecanını yaşadı. Bazı vatandaşların ise Büyük Tapınak’ın etrafındaki taş ve kaya parçalarının üzerine oturarak oyunu izledikleri görüldü. Hitit Üniversitesi’ndeki çeşitli fakültelerde eğitim gören öğrenciler tarafından oluşturulan tiyatro kulübü tarafından sahnelenen oyunun senaristliğini ve yönetmenliğini Erdal Şahin yaparken, Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sirgavaz ile öğretim görevlileri Nihal Gökçe ve Sefa Üzbey de oyunda rol aldı. Yaklaşık iki saat süren iki perdelik oyunun sonunda Kaymakam Aydoğan ve Başkan Tangazoğlu, oyunculara çiçek takdim etti.

"HATTUŞA, HATTUŞA OLALI İLK KEZ BÖYLE BİR ETKİNLİK YAPILIYOR"

Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu tür etkinliklerin hem ilçenin hem de Hititlerin tanıtımına büyük katkı yaptığını söyledi.Hititleri önce Çorum halkına tanıtmak istediklerini vurgulayan Tangazoğlu, "Niyetimiz Hattuşa’yı daha iyi tanıtabilmek ama önce Çorumluya tanıtabilmek. Çünkü Çorumlular burayı bilmiyor. Boğazkale deyince birçok insan Yozgat’ın ilçesi sanıyor. Öncelikle burayı Çorum’un kendi halkına tanıtmak istiyoruz. İnşallah bu tür etkinlikler devam edecek. Hattuşa, Hattuşa olalı ilk kez böyle bir etkinlik yapılıyor. Üniversitemize teşekkür ediyoruz. Üniversitemizle yapacağımız ortak çalışmalarla Hattuşa’yı daha ileri taşıyacağız" ifadelerini kullandı. Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sirgavaz da Hattuşa Ören yerinde ilk kez böyle bir etkinlik düzenlendiğine dikkati çekerek, "Tamamen Hititçe çivi yazılı metinlerden esinlenilerek yazılmış bir oyun. Oyuncuların hepsi gönüllü öğrencilerimiz. İlçe halkı provalarda bile bizi yalnız bırakmadı. Eğer böyle giderse Hititlere karşı bir farkındalık oluşacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Yazar Erdal Şahin ise oyunun tamamen Hititologların yaptığı araştırmalarda elde edilen bilgilere gören kurgulandığını belirterek, oyunu başka kentlerde ve ülkelerde de sahnelemek istediklerini kaydetti.

Kaynak : haberler.com

Yorumlar
"Hitit Tabletlerini Tiyatroya Uyarladılar" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Hitit Tabletlerini Tiyatroya Uyarladılar ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.