ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- Toegueville Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Zeus'ta dünya tarihini etkileyecek keşif!

Kütahya'daki Aizanoi Antik Kenti'nde dünya tarihini etkileyecek bir keşif gerçekleşti.

24.9.2014

Zeus'ta dünya tarihini etkileyecek keşif!

Bilim insanları ikinci Efes olarak adlandırılan Kütahya’daki "Aizanoi Antik Kenti’nde" Türklere ait izler bulundu.



AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından edindiği bilgiye göre, kültürel yapısıyla sanat çevreleri tarafından "İkinci Efes" unvanı verilen ve dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınağını barındıran Aizanoi Antik Kenti’nde 2014 kazı dönemi hızlı başladı.


Antik kente 1926 yılından bu yana zaman zaman ara verilerek yapılan kazılarda bugüne dek Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 15 bin kişi kapasiteli antik tiyatro, 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, beş köprü, iki agora, nekropoller, antik bir bent, su yolları ve daha birçok yapı yeniden gün ışığıyla buluşturulmuştu.


TÜRK TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR


Efes, Bergama, Side gibi antik kentlerin çağdaşı olarak nitelendirilen Aizanoi’de, taşlar yine ses verdi ama bu sefer bambaşka bir tarihi dönemi, Türk tarihini anlatmaya başladı.

Haziran’da başlayan 2014 kazı sezonunun daha ilk günlerinde Zeus Tapınağı duvarlarında yapılan temizlik çalışmaları sırasında daha önce hiç görülmemiş, Çavdar Tatarlarına ait figürler ortaya çıkarıldı.

Bergama, Bithynia ve Roma egemenliğinin ardından 13. yüzyılda Çavdar Tatarlarına ev sahipliği yapan kentteki Zeus Tapınağı duvarlarına çizilen resimler bölgenin Türk dönemine de ışık tutuyor.

TARİH DUVARLARLA DİLE GELİYOR

Tapınak duvarlarına işlenen, tuğ taşıyan süvariler,avlananlar, kopuz çalanlar ve daha pek çok sahne Çavdar Tatarları’nın yaşam biçimlerine dair resimli kanıtlar sunuyor.

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi’de ilk kazılar 1926 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsünce M. Schede ve D. Krencker başkanlığında başladı.Zaman zaman ara verilen kazı çalışmalarına 1970 yılından bu yana her yıl sistematik olarak devam ediliyor. 2014 kazı çalışmaları da Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Pamukkale Üniversitesi işbirliğiyle Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Özer başkanlığında yürütülüyor.

Kaynak : AA

Yorumlar
Mesaj Yaz 24.9.2014 10:11:03
dünyanın ilk borsası ve ilk stadyum-amfitiyatro birleşik yapısı burda bulunuyor. ayrıca 3 tane sağlam roma köprüsü, nehir ıslah yapısı ve bir roma barajı bulunuyor. işin ilginç tarafı, 70'lerdeki depremde merkez camii yıkılınca altından borsa yapısı çıkıyor, yeni camiyi onun yanına yapıyorlar :)


Yorum Yapın

Zeus'ta dünya tarihini etkileyecek keşif! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.