ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Hattatlar, İstanbul'da Buluştu

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 'Uluslararası Hat Buluşması' İstanbul'da başladı.

16.9.2014

Hattatlar, İstanbul'da Buluştu

İSTANBUL- Dünyanın önde gelen hat sanatının temsilcileri İstanbul’da buluştu. İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Hat Buluşması’ programı bugün başladı. Şişli’de bir otelde gerçekleştirilen programa Türkiye ve dışından 300’e yakın hattat, hat dernekleri başkanları, araştırmacıları, hat uzmanları ve koleksiyoncular katıldı.

Programa Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren ve Türkiye ve dışından 300’e yakın hattat ve hat dernekleri temsilcileri katıldı.

“Hat sanatı temsilcilerini İstanbul’da buluşturduk”
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda açılış konuşmasını yapan IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, “Bizler bugün en güzel yazıyı, en güzel harfi yazan ve bu konuda icazet alacakları ve hat sanatının temsilcilerini İstanbul’da bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İslam dünyasının önde gelen çoğu hattatını burada bir araya getirdik. Hüsnü hat İslam toplumlarının ortak sanat eseridir. Bu bir kültür mirasıdır. Bu alanda IRCICA olarak onlarca kişiye icazet verdik. Bugün de yine 39 kişiye IRCICA olarak icazet vereceğiz. Bu buluşmamız festival tadında bir program olacaktır. Çeşitli seminerler, sergiler ve Hattat hocalarımızla birçok sohbetler olacaktır.” şeklinde konuştu.

“İslam’ın aziz hatırasının kirletilmesine izin vermeyiz”
İslam’ın terörle anılmasının büyük bir haksızlık olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Buradaki değerli misafirlerin arayışları sadece bizim geçmişimizle alakalı değildir. Ama bizler geçmişten bahsetmiyoruz. Bir toplumun gelecekle ilgili bir beklentisi olacaksa bunun muhakkak suretle medeniyetle ilgili bir iddiası olmalıdır. Bu sanata emek verenler olarak iki şey yapıyorsunuz. Birincisi dünyaya meydan okuyorsunuz. İkincisi bir direniş gösteriyorsunuz. Derseniz ki bu direniş ve meydan okuma nasıl oluyor? Coğrafyalarımız kan ve gözyaşı içerisindedir. İslam coğrafyası vahşetle ve kanla anılır hale getirilmeye çalışıyorlar. Bizler İslam kelimesinin içinde geçtiği hiçbir yerde vahşet ve düşmanlığın olmasına dayanamayız. Bizler İslam’ın aziz hatırasının kirletilmesine izin vermeyiz.”dedi.

“Hüsnü hat güzel yazı stilleri içerisinde en önde gelen yazılar içerisindedir.”diyen Bakan Çelik, “Kur’an’ın metnine duyulan ilgi ve hürmet bu sanatın gelişmesine olumlu bir etki oldu.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından hat dalında icazet alanlara belgeleri ve plaketleri takdim edildi. (Erkan Yavuz- Miraç Aslan/ İLKHA)

Yorumlar
"Hattatlar, İstanbul'da Buluştu" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Hattatlar, İstanbul'da Buluştu ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.