ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Tutkulu ve hazin bir aşk hikâyesi

Aysel Hacır’ın Celile Hanım adlı romanı yakın geçmişimizin renkli simalarından Celile Hanım’ın modern Türk şiirinin mimarlarından Yahya Kemal’le olan aşkını konu ediniyor.

20.1.2014

Tutkulu ve hazin bir aşk hikâyesi

Celile Hanım için “renkli” biri denebilir. Bunun sebebi sadece Yahya Kemal’le yaşadıkları aşk değil; Celile Hanım’ın ailesi devlet kademelerinde görev almış önemli isimleri barındırıyor. Babası Hasan Enver Paşa bir dönem sarayda Sultan II. Abdülhamid’e yaverlik yapmıştır. Celile Hanım bu dönemde saray ressamı Fausto Zonaro’dan resim dersleri alma fırsatı bulmuştur. Celile Hanım’ın annesi Leyla Hanım’ın babası Mehmet Ali Paşa, 1878 yılında Berlin Kongresi’nde Osmanlı Devleti’ni temsil eden heyette yer almıştır. Celile Hanım’ın kardeşi Münevver, şair Oktay Rifat’ın annesidir. Aileye mensup en önemli edebiyatçı Celile Hanım’ın oğlu Nâzım Hikmet’tir. Ailenin devlet adamı ve edebiyatçı yetiştirme geleneği Cumhuriyet döneminde de devam etmiştir.

Roman Celile Hanım başlığını taşısa da merkezinde Yahya Kemal yer alıyor. İlk sayfalarında Yahya Kemal’i Kısıklı’daki bir tekkede buluruz. 1916 yılının İstanbul’unda sosyetenin ve kültür hayatının buluşup sohbet ettiği önemli mekânlardan biridir bu tekke. Yahya Kemal burada dikkatini çeken bir kadından gözlerini alamaz. Sadece bir kez göz göze geldiği bu kadın Celile Hanım’dır. Şair o anda aşk ateşini içinde hisseder. İlerleyen günlerde vurulduğu bu hanımın ismini ve yaşadığı yeri öğrenir. Celile Hanım’la yeniden karşılaşabileceği imkânları kovalamaya başlar.

Yahya Kemal, gündüzleri Darülfünun’da ve Bahriye Mektebi’nde dersler vermektedir. Celile Hanım’ın oğlu Mehmet Nâzım’da (Nâzım Hikmet) Bahriye mektebindeki öğrencileri arasındadır. Derslerinden arta kalan zamanda daha çok Büyükada’da Ziya Bey (Gökalp), Hamdullah Suphi Bey (Tanrıöver) gibi edebiyat ve kültür hayatımızın önemli simalarıyla zaman geçirmektedir. Romanda dönemin edebiyatçıları sıklıkla karşımıza çıkıyor.

Celile Hanım bu dönemde eşi Hikmet Bey’le sorunlar yaşamaktadır. Hikmet Bey son derece disiplinli ve düzenli biridir. Sanatçı ruhlu Celile Hanım, çocukları dışında başka ortak payda kuramadığı Hikmet Bey’den ayrılmayı düşünmektedir. Oğlu Nazım 13, kızı Samiye ise 9 yaşındadır. Evliliği sürdürmesinin asıl sebebi de çocuklarıdır.

Yahya Kemal’le Celile Hanım’ın yakınlaşması Büyükada’daki bir piknikle devam eder. Celile Hanım, Yahya Kemal’e daha yakın olmak için Büyükada’da bir ev kiralamaya karar verir. Sürekli devam eden tartışmalarına ara vermek için bu öneriyi eşi Hikmet Bey de makul bulur. Celile Hanım, evden uzaklaştıktan bir süre sonra eşinden tamamen kopar, nihayetinde boşanırlar. Yahya Kemal’le evlilik planları yapmaya başlarlar. İki âşık birlikteliklerini çevrelerinden gizleyemez duruma gelir. Celile Hanım’ın oğlu Nâzım’ın bu duruma tepkisi, ilişkilerinin kaderini belirleyecektir.

Yahya Kemal ve Nâzım Hikmet gibi Türk şiirinin iki büyük isminin roman karakterleri olarak karşımıza çıkması bile Celile Hanım’ı edebiyatseverler için ilginç kılıyor. Gerek tarihi gerekse aşk romanlarını sevenler için; yakın tarihimizde iz bırakmış bir aşkın hüzünlü hikâyesi.

CELİLE HANIM
Aysel Hacır
Minval Yayınları
2013, 472 sayfa,

Yorumlar
"Tutkulu ve hazin bir aşk hikâyesi" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Tutkulu ve hazin bir aşk hikâyesi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.